fbpx
was successfully added to your cart.

Buyer persona – a marketinges élete szerelme

By február 13, 2018marketing
buyer persona földi miklós dániel

Fiatal, sportos, szeret utazni, gyakran jár társaságba… Nem, most nem az ideális társadról van szó, hanem az ideális vevődről. Persze az is lehet, hogy ő egy idősebb nagyvárosi hölgy, a lényeg, hogy képzeld el, milyen ő, tetőtől talpig, mert így jócskán megnövelheted eladásaid. Földi Miklós Dániel vállalkozó, pszichológus, üzleti tréner elmondja, hogyan.


Van egy terméked, amelyről bizonyos csatornákon keresztül kommunikálni szeretnél a célközönségednek. Ha mindhárom stimmel – jó a termék, megfelelők a csatornák és stimmel a célközönség – akkor sikeres lesz a kampányod. Ez a cikk a célközönséged megtalálásában fog segíteni. Egész pontosan a buyer persona fogja megmutatni, hogy ki a célközönséged.

Ki az a buyer persona?

A buyer persona az ideális vevőd, kliensed, vásárlód mintapéldánya. Ő az, aki minden szempontból megfelel a célközönséged tulajdonságainak. Neki készíted a terméked, adod el a szolgáltatásod, ő testesíti meg a tökéletes keresletet a kínálatodra.

Természetesen fiktív személy. Egy valós adatokra épülő, például piackutatással megalapozott modell, amely jól reprezentálja a célcsoportodat vagy egy szegmensét. Természetesen ez egy általános személy, nem egyedi, de nagyon nagymértékben tudja segíteni, hogy a megfelelő emberekhez juttasd el a termékedet, és ne csak egy általad (vagy általatok) elképzelt, de a valóságban nem létező csoportnak próbáljatok eladni.

Miért kell buyer persona?

Azért, mert:

  • segítségével megkíméled magatokat rengeteg felesleges munkától (amit egy nem létező csoportnak készített termékre pocsékolnátok);
  • megspóroltok rengeteg indokolatlanul elköltött pénzt (amelyek olyan hirdetésekre mennének, amiket senki sem néz, vagy csak nézik, de nem vásárolnak a hatására);
  • célzottá teszi a termékfejlesztést – már az elején adatokra építve tudtok nekikezdeni a termékfejlesztésnek, minimálisra csökkentve a találgatást és a véletlen szerepét;
  • strukturálja az eladást – tervezhetőbbé válik az értékesítés, hiszen tudod, hogy kinek akarsz eladni, bele tudod élni magadat a jövőbeli helyzetbe. Olyan, mint a próbafülke a ruhaboltokban – cáfolja vagy igazolja azt, amit gondolsz.

Hogyan készítsd el a buyer personádat?

Két dologra lesz szükséged. Egyrészt egy alapos piackutatásra – ezt akár te magad is elvégezheted, vagy ha van rá keret, megbízhatsz egy piackutató céget. Azt, hogy pontosan milyen adatokra van szükséged, erősen meghatározza, hogy milyen típusú terméket árulsz. Online szolgáltatóként például nem számít annyira a földrajzi hely, de ha mondjuk pékséged van, akkor ez elsőrendű lehet.

Másrészt elengedhetetlen a csapatmunka is. Ülj össze kollégáiddal és képzeljétek el, hogy hogyan néz ki a tipikus vevő, milyen ruhát hord. Hozzatok be az irodába egy próbababát és öltöztessétek fel (tényleg!). Ha egyedül viszed a céget, akkor kérj meg valakit, hogy segítsen. Nagyon hasznos, ha nem egyedül csinálod.

Tegyél egy próbát holnap vagy legkésőbb a jövő héten, és készítsetek egyet, legyen saját buyer personátok! Hidd el, többszörösen meg fog térülni a befektetett munkaórák száma. Akár van már terméked, akár csak most akarod elkészíteni. Utazni sem indulsz el térkép nélkül. Hacsak nem akarsz a vakvilágban kalandozni. De szerintem nem akarsz.

Töltsd le az infografikát, és készítsd el a saját buyer personádat.

Kattints a képre

Leave a Reply

KEZDD EZZEL!
Sikeres vállalkozás 7 lépésben

Töltsd le ingyen, és olvasd el még ma.
Egy egyszerű, de annál hasznosabb összefoglaló Michael Gerber modelljéről, ami már többezer vállalkozásnak segített növekedni.
 Az ebook Michael Gerber könyve alapján készült, Földi Miklós Dániel szerkesztésében
Adataidat biztonságba ntudhatod, soha nem küldök semmi olyat amit ne makarsz, és bérmikor le tudsz iratkozni leveleimről. De annak örülnék, ha maradnál:-)
close-link
Jöjjön el a te tréninged!
Mondd el nekem, hogy mit szeretnél, de először add meg az adataidat, hogy felvegyem veled a kapcsolatot.
ELKÜLDÖM
close-link
Még nincs időpontja a következő tréningünknek
Értesítsünk ha indul tréningünk?
Ha igen, kérlek add meg az email címedet.
 Naprakész leszek
Ha nem tetszik, amit küldünk, bármikor leiratkozhatsz. miért be próbálnád meg?:-)
close-link
%d blogger ezt szereti: